Fertőtlenítő Takarítás Corona vírus idején

Társaságunk vállalja, minden munkahely (iroda, gyártó üzem, csarnok stb.) Fertőtlenítő takarítását. Megfelelő, vegyszerekkel és szakértelemmel rendelkezünk a feladat elvégzéséhez.

Tudva a virológiai kockázatot, kollégáim birtokában vannak a takarítás során felhasznált
Kémiai anyagok biztonsági adatlapjainak, valamint azok használati utasításaival is tisztában
vannak. A megfelelő védőöltözet alkalmazásával, valamint szakmai jártasságukkal, a
munkavédelmi szabályok betartását figyelembe véve végzik el feladatukat.

Tájékoztató a leghatásosabb fertőtlenítőszerről, amit használunk is munkánk során:

 • A kísérletek arra mutatnak rá, hogy a 70 százalékos etanol, csakúgy, mint a 0,05-0,1 százalékos nátrium-hipoklorit (NaClO, hypo) néhány percen (1-5) belül elpusztítja a különböző felületeken magtapadt vírusokat. A 0,1 százalékos hypo-oldat a kereskedelemben szabadon kapható háztartási hypo (általában 5 százalékos nátrium- hipoklorit oldat) 50-szeres hígításának felel meg.
 • A 62-71 százalékban etanolt tartalmazó szerek, a 0,5 százalékos hidrogén-peroxid, illetve a 0,1 %-os hypo-oldat már 1 perc alatt is jelentősen csökkentik a vírusok számát. Ilyen módon szuszpenziós rendszereknél négy nagyságrenddel, míg kontaminált felületeknél 2-4 nagyságrenddel redukálható a kórokozók száma 1 percen belül.
 • Hogyan kell(ene) fertőtleníteni/takarítani?
 • Az irodák, közlekedési eszközök, iskolák és egyéb nyilvános helyek (nem egészségügyi intézmények) koronavírus-dekontaminációjában a hagyományos takarító- és tisztítószerekkel végzett takarítást követően 0,1 százalékos hypo-oldattal való felmosás, áttörlés, bedörzsölés javasolt.

Különös tekintettel járunk el:

 • Íróasztalok, tárgyaló asztalok, fertőtlenítő áttörlése (megkönnyítik munkánkat azzal, hogy elpakolnak asztalukról, hogy az könnyen takarítható legyen)
 • Székek, karfák ülőfelületek fertőtlenítése
 • Kilincsek, ajtónyitók fertőtlenítő vegyszeres tisztítása
 • Közös területi mosdókban hatékony Virucid hatású vegyszerrel történő, lemosás és felmosás.
 • Közös konyhák, étkezők területein, pultok, asztalok-székek fertőtlenítő áttörlése
 • Microhullámú sütő, és hűtőszekrény, kávégép fertőtlenítése
 • Konyhai felszerelések fertőtlenítése (evőszközök-poharak-tányérok).Minden poharat és edényt és evőeszközt, 90 C ̊fok fölött mosunk, lehetőleg gépi mosással.

 

Népegészségügyi Központ közzétette a 2020. évben azonosított új koronavírussal (COVIP-2019) kapcsolatban követendő járványügyi eljárás rendet, mely elérhető jelen levelünk  mellékletében.

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/523/Eljárásrend_COVID19_2020.03.02_m.pdf

A terjedés módja: az emberről-emberre történő terjedés jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik.

Lappangási idő: a jelenlegi adatok szerint általában (2-12 nap). Az eddigi adatok alapján a fertőzőképesség a tünetek meglétekor a legnagyobb, de jelenlegi ismereteink szerint nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy fertőzőképesség előfordulhat a megbetegedés kezdete előtt is. Valószínűleg a tünetek súlyosságával arányos a fertőzőképesség.

Környezet- és eszközfertőtlenítés A környezet folyamatos és zárófertőtlenítése szükséges virucid hatású szerrel. A koronavírus lipidburokkal rendelkezik, ezért a legtöbb egyfázisú tisztító-, fertőtlenítőszer hatásos ellene.